Tämä kolumni on julkaistu Taloussanomien IT-viikkossa 11.10.2007.
Viimeisen viikon aikana sähköpostiin on tupsahtanut 45 Facebook-kutsua. Keväällä tuli 70 Dopplr-kutsua. Uusia Jaiku-ystäviä tulee joka päivä, Flickr-kontakteja vähintään kerran viikossa ja LinkedIn-kutsujakin vielä tipahtelee muutama. Verkostoni näyttää siis kasvavan ilman että teen asialle itse yhtään mitään.
Paitsi että ei se siitä mihinkään kasva. Vanhat kontaktini ne vaan saavat uusia ulottuvuuksia, kun jokaisessa palvelussa samat ihmiset merkkaavat toisensa uudelleen ystäviksi. Kokonaisnäkymää hajautetusta tuttavaverkostostani ei ole kellään. Vielä.
Suositun LiveJournal-blogipalvelun perustaja Brad Fitzpatrick on sitä mieltä, että hajautettujen sosiaalisten verkkojen kokoaminen yhteen on kova juttu. Blogillaan julkaisemassaan esseessä Thoughts on the Social Graph Fitzpatrick ja David Recordon kertovat aikovansa rakentaa sovelluksen, joka kerää käyttäjän kaikki eri palveluihin luomat kontaktilistat yhteen pääkaavioon. Sovellusta tukevaan palveluun kirjautuessa käyttäjä näkee, ketkä aikaisemmista ystävistä ovat jo siellä. Fitzpatrick kohautti siirtymällä heti suunnitelmien julkaisun jälkeen Googlen leipiin.
Fitzpatrickin kaavio-keskustelu sai uutta pontta, kun TechCruch vuoti tiedon Googlen aikomuksista rökittää Facebook (ja samalla pieni osa Microsoftista) avaamalla palveluidensa rajapinnat kolmansille osapuolille marraskuussa. Jos tieto pitää paikkansa tarkoittaisi se sitä, että Googlen palveluihin syötetty verkostoitumistietomme olisi pian muiden palvelujen käytettävissä, jos käyttäjä antaa siihen luvan.
Hyviä uutisia aloitteleville palveluille on se, että muualla kerätyn ystäväverkoston saa helposti tuotua mukana. Toisaalta pelkkä kuka tuntee kenetkin-tieto ei enää tänä päivänä riitä uuden palvelun ideaksi. Verkostoitumistietojen vapauttaminen patistaakin yhteisöllisten palveluiden kehittäjiä miettimään entistä tarkemmin sovelluksensa tarjoomaa. Pelkästään verkostoitumisen ympärille rakennetut palvelut joutuvat vaikeuksiin. Sitä vastoin ihmisiä vahvasti yhteen sitovan asian eli heitä yhdistävän sosiaalisen kohteen oivaltavat todennäköisesti menestyvät.
Kommentit