Kolumni ion julkaistu Taloussanomien ITviikossa 15.11.2007
Marraskuussa 2005 kiinalaiset taideopiskelijat Wei Wei ja Huang Yi Xin lataavat internetiin hupailuvideon, jossa he esittävät playbackina Pu Shu’n kappaleen Radio in my head! matkien suositun poplaulajan ilmeitä ja eleitä. Videon taustana on opiskelijämppä.
Muutama kuukausi myöhemmin Wei Wei ja Huang Yi ovat palvottuja supertähtiä, jotka ilmehtivät Aasialaisilla televisiokanavilla ja mainoksissa Motorolan brandimannekiineina.
Katsotaan asiaa Motorolan kannalta. Motorolassa on huomattu, että nuoret katsovat nykyisin vähemmän televisiota ja enemmän YouTubea. YouTube on uusi media, sanovat konsultit, joiden mielestä Motorolan täytyy mennä YouTubeen.
Ensin tulee mieleen teettää oma YouTube video mainostoimistolla. Se on kuitenkin kallista puuhaa eikä onnistumisesta ole takeita. Pahimmassa tapauksessa käy vielä niinkuin L'oreallille, jonka mainostoimiston keksimä kuvitteellinen promo-bloggaaja sai tuhansien asiakkaiden vihat niskoilleen, kun huijaus paljastui.
Toinen vaihtoehto on käyttää muiden tuottamaa valmista sisältöä. Wei Wein ja Huang Yi Xin tapauksessa he olivat tuottaneet verkkoon musiikkivideon, jonka sisältö ja katsojamäärät sopivat Mororolan profiiliin.
Yrityksen kannalta tällainen hypermarketti-strategia on kiinnostava vaihtoehto. Siihen ei juurikaan liity tuotantokustannuksia tai riskiä mainoskonseptin epäonnistumisesta. Sopiva mainospaikka kun valitaan toteutuneen, helposti mitattavissa olevan suosion perusteella. Näinhän myös Google-mainokset toimivat.
Sosiaalisia verkostoja hyödyntävän markkinoinnin mahdolisuudet näyttävät olevan rajattomat. Seuraavaksi konsultit kehottavat Motorolaa luomaan sivun Facebookiin, jotta tavalliset ihmiset voisivat merkitä Motorolan ystäväkseen. Näin tapahtuu, ja Facebookin automaattisesti kavereille näyttämät viestit pitävät brändin nimeä näkyvillä käyttäjien ystäväverkostoissa.
Jos Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergia on uskominen, yritykset panostavat yhä enemmän sosiaalisissa verkostoissa tapahtuvaan mikromarkkinointiin. Tuotekehitys- ja markkinointi-organisaatioden rajat hälvenevät ja yksityisten ihmisten verkossa saama huomio, kontaktit ja vapaa-ajalla tuotettu sisältö on valjastettavissa kaupallisiin tarkoituksiin. Jokainen voi toki itse päättää kenen mainostauluksi ryhtyy.
Viimeisimmät kommentit