Jussi Pullinen Helsingin Sanomista kysyi minulta millaisia sosiaalisen median palveluja käytän ja mitä voisin kertoa niistä. Tässä muutamia ajatuksia.
Monesti sosiaalisen median käyttöön liittyy sellainen oletus, että palveluita innokkaasti käyttävät henkilöt haluavat jakaa koko elämänsä muun maailman kanssa, ja sen vuoksi he
a) ovat koko ajan tavoitettavissa
b) tavoittelevat koko ajan muita ihmisiä
c) kommentoivat webissä kaikkea mikä liikkuu
d) paljastavat kaiken elämästään
e) omistavat huomattavan osan päivästään "sosiaaliseen löytöretkeilyyn"
Itse käytän palveluja lähes päinvastaisista syistä. Yllämainittuihin kohtiin liittyen tämä tarkoittaa sitä, että
a) en halua olla koko ajan tavoitettavissa puhelimitse. Koska kuitenkin on ihmisiä, kuten mieheni ja omat vanhempani, jotka haluavat päivittäin tietää mitä puuhailen, viestitän päivän tapahtumista Jaikuun. Samaan motiiviin liittyy Flickr-palvelun käyttö. Nykyisin otan paljon kuvia Eliel-pojastani. Kuvat päivittyvät suoraan puhelimesta flickr-palveluun sekä Jaikuun, josta esim. kaukana asuvat isovanhemmat käyvät niitä katsomassa.
b) minusta on mukavaa tietää mitä ystävilleni kuuluu, mutta en halua häiritä heitä. Kun siis odottelen raitiovaunua tai minulla on muuten muutama minuutti luppoaikaa, katson Jaikusta mitä ystäväni ovat puuhailleet viime aikoina. Joskus kommentoin heidän jaikujaan, kysyn jotain tai lähetän vain terveisiä ratikkapysäkiltä. Tämä on hauska ja vaivaton tapa ylläpitää ystävyyssuhteita, jos soittaminen tai sähköpostin kirjoittaminen vauva toisessa kädessä tuntuu liian työläältä.
c) en halua tavata jatkuvasti uusia ihmisiä vaan syventää keskustelua niiden kanssa joita jo tunnen tai jotka ovat kiinnostuneet kanssani samoista kapeista aihealueista. Blogin kirjoittaminen on hyvä väline jäsennettyjen ajatusten tuottamiseen. Kirjoitan blogi-lastuja yleensä vain sellaisista asioista, joista minulla on jotain sanottavaa. Samasta syystä kommentoin blogeilla vain yleensä niitä kapeita aihepiirejä, joita itse seuraan.
d) Käytän esim. Flickr-palvelun tarjoamia yksityisyyden tasoja kontroloimaan kuvien julkaisua. Jotkut kuvat on tarkoitettu ainoastaan perhepiirille, toiset ystäville ja kolmannet kaikille.
e) minulla on tavallista vähemmän aikaa sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen perinteisesti kyläilemällä, kirjeitse tai puhelimitse. Kuitenkin haluan olla läsnä esim. vanhempieni ja ystävieni elämässä. Kuvien ja tekemis-tiedon jakaminen matkapuhelimella tukevat tätä tavoitetta.
Käytän päivittäin:
- Jaiku (missä olen ja mitä teen, olenko tavoitettavissa)
- Flickr (kuvien jakaminen)
- Thinglink (esineistä oppiminen)
- AIM/Skype/Gizmo (puhelin)
Käytän viikoittain:
- Dopplr (missä ystävät matkustavat ja kuka on seuraavaksi tulossa Helsinkiin)
- blogit (projekteista tiedottaminen ja uusien ideoiden kehittely)
- del.icio.us (kiinnostavien webbisivujen listaus)
- NetNewsWire (blogien seuraaminen)
- LinkedIn (tätä en oikeastaan käytä, hyväksyn vain minulle tulleita kutsuja)
- Last.fm (musiikin kuuntelu)
Yleisesti: minua eivät kiinnosta verkottumispalvelut koska nykyisessä verkostossa on jo tarpeeksi ylläpitämistä. Sen sijaan käytän sellaisia sosiaalisen median palveluita, joiden avulla ylläpidän ja rikastan jo olemassa olevia suhteita sekä sellaisia, jotka auttavat minua löytämään laadukkaita asioita paljon roskan joukosta (kutsuisiko tätä sitten vaikkapa nimellä sosiaalinen suodatus eli filtteröinti). Ryhdyin käyttämään suurta osaa näistä palveluista sen jälkeen kun kotiimme murtauduttiin ja tietokoneeni varastettiin. Internetissä monet tallettamisen arvoiset asiat ovat tallessa - ainakin toistaiseksi.
Kommentit