Astun sisään Lyngenin Fab-Labin ovesta ja näen ensimmäisenä aasialaisen naisen istuvan suuren neuvottelupöydän reunalla. Nainen on Amy Sun, Massachusetts Institute of Technology:n Fab-Lab organisaation tutkija ja kehittäjä. Vastapäätä valkokankaalla näkyy MIT:n professori Neil Gershenfieldin kasvot. He keskustelevat uusien Fab-Labbien perustamisesta Keski- ja Etelä-Amerikkaan.
Fab-Labit ovat MIT:n, paikallisten kuntien, valtioiden ja yritysten yhteistyönä rakennettuja tutkimus- ja kehityskeskuksia, joiden toiminta poikkeaa perinteisistä yliopistojen tutkimusyksiköistä monella lailla. Ensinäkin Fab-Labit eivät ole osa yliopistoa vaan niitä hallinnoivat paikalliset Fab-Lab säätiöt, jotka rahoittavat labrassa tehtäviä projekteja. Labrojen ensisijainen tehtävä ei ole perustutkimus vaan pikemminkin "käytäntölähtöisten paikallisten ongelmien ratkaiseminen". Lyngenissä sellaisia ovat olleet mm. vuorilla vaeltavien lampaiden paikannusjärjestelmän kehittäminen yhdessä Telenorin ja MIT:n kanssa. Toiseksi Fab-Labin käyttö on avointa ja ilmaista kaikille - ainakin "kaikille joilla on hyviä ideoita", sanoo MIT Fab-Lab Norwayn johtaja Haakon Karlsen. Lyngenissä labran tiloja ja laitteita käyttävät paikalliset koululaiset, tutkijat, yrittäjät ja kylänmiehet.
Istun labrassa nyt kolmatta päivää. Tulin tänne katsomaan, kuinka konsepti toimii käytännössä. Vanhan viikinkituvan malliin rakennetussa labrassa on langaton verkko ja viitisentoista työpistettä, joten puitteissa ei ole valittamista. Tutkijalle paikka on siinä mielessä ihanteellinen, että tällä ei ole muuta tekemistä kuin pysytellä koneen ääressä. Ulkona on säkkipimeää ja julmettu tuuli. Ympärillä olevat tiet ovat kiiltävän jään peitossa.
Tällä hetkellä maailmassa on noin kymmenen Fab-Labia. Etelä-Afrikkaan on juuri päätetty perustaa kymmenen uutta. Haakon Karlsen arvoi, että muutaman vuoden päästä labrojen määrä maailmassa on noussut tuhanteen. "Taustalla ovat isot rahat", hymyilee Karlsen.
Mutta mikä tekee Fab-Lab konseptista kiinnostavan? Yksi vastaus on: uudentyyppinen globaali yhteistyö paikallisten toimijoiden, kehitysoganisaatioiden ja tutkijoiden välillä, joka mahdollistaa "tekemällä oppimisen". Fab-Labin on tarkoitus olla kaikenikäisille avoin idea- ja prototyyppipaja.
Kommentit